Gott och hälsosamt
Potatisen är läcker och man kan använda den för att tillaga otaliga olika maträtter både till vardag och till fest. Den är hälsosam näring, med protein och kolhydrater i lämpliga proportioner.
Förutom energi innehåller potatisen rikligt med äggviteämnen, däribland alla nödvändiga aminosyror. Potatis innehåller även betydande mängder vitaminer och mineralämnen – hundra gram räcker för att uppfylla hälften av det dagliga C-vitaminbehovet. Potatisen är därtill en värdefull källa till kalcium, järn, fosfor och kalium.
Tack vare sin kolhydratsammansättning och sin fiber- och vattenhalt ger potatisen en långvarig känsla av mättnad. Mättnadsindexet (satiety index) anger hur länge en portion mat håller hungern på avstånd, och potatisen är överlägsen jämfört med många andra födoämnen.
Potatis kan också ätas av de som lider av celiaki. Potatis förorsakar mycket sällan matallergier.