En specialpotatis med blått kött. Blue Congo är en mjölig matpotatis, som passar till portions-, sallad-, mos- och skivad potatis. Köttet är blå-violett. Rundovala knölar med lite djupa ögon. Vid mikro- eller ångkokning förblir maltens färg stark; när den kokas, blir den lättare. Högt antioxidantinnehåll.

Fast
Mjölig
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Tidigt
Sen
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Ursprung: En gammal sort, vars ursprung är osäker, troligtvis från Syd-Amerika. Sorten har många synonymnamn så som 'Purple Congo' runt i världen.

Sortrepresentant i Finland: SPK ansvarar för underhåll och produktion av stamutsädet i Finland.

Användningsegenskaperna: Blue Congo är en särartad sort. Den mest avvikande är köttfärgen, som är som rå violett, men som kokt mer blå. Om man lagar sorten i mikrovågsugn är färgen något mörkare än som kokt. Färgen beror på antocyaniner, som är samma ämnen som ger blåbären sin färg. Skalen har mörk blåviolett färg. Knölarna som har något djupa ögon är rund- eller långovala samt ganska mjöliga.

Odlingsegenskaperna: Sorten är ganska sen och ger inte den bästa avkastningen. Mottaglig för skorv.

Rekommenderad nivå av kvävegödsel:
Grova mineraljordar: 50 - 60 kg/ha
Mull- och torvjordar: 40 - 50 kg/ha

Kaliumrekommendation: 180 - 220 kg/ha

spk-lajikeopas_se_blue_congo.pdf