Tutkimuksen yllättävä tulos: Lusikallinen perunamuusia tuo urheilijalle saman hyödyn kuin hienot energiageelit

08.11.2019

Sivuvaikutuksena perunansyöjillä oli vatsavaivoja, kertoo amerikkalaistutkimus.

PERUNAMUUSI on pitkäkestoisessa urheilusuorituksessa yhtä tehokas energianlähde kuin kaupalliset energiageelit, kertoo tuore amerikkalaistutkimus.

Illinoisin yliopiston tutkijat testasivat 12 pyöräilyn aktiiviharrastajalla perunan, energiageelien ja veden vaikutusta energiatasapainoon pitkissä urheilusuorituksissa.

”Emme löytäneet eroja niiden pyöräilijöiden välillä, jotka olivat nauttineet hiilihydraattinsa perunasoseena tai geeleinä kokeen aikana”, kertoi tukimusta johtanut professori Nicholas Burd Science Daily-lehden julkaisemassa artikkelissa.

”Molempien ryhmien urheilijat saivat merkittävää lisätehoa suoritukseensa verrattuna niihin, jotka nauttivat vain vettä.”

Tutkimuksen mukaan perunansyöjillä oli kuitenkin ruuansulatusongelmia verrattuna energiageelien käyttäjiin. Peruna aiheutti vatsan turvotusta ja jopa kipua.

Tutkijat pitävät perunaa kuitenkin lupaavana energianlähteenä urheilijoille, koska se on edullista ja sisältää paljon energiaa.

Amerikkalaistutkimuksesta uutisoinut The Guardian huomauttaa, että perunamuusi tai vaikkapa leipäpala on vaikeampi ottaa mukaan urheilusuoritukseen kuin geelit eikä nauttiminenkaan ole helppoa esimerkiksi maratonin aikana.

Guardian huomauttaa, että tutkimusta tuki peruna-alan tutkimus ja -koulutusjärjestö.

Lehti ehdotti kestävyysurheilijoiden evääksi muita luonnon antimia kuten hunajaa, rusinoita ja hedelmiä – etenkin kolumbialaisten pyöräilijöiden suosimaa guavaa.