SPK on kehittänyt siemenperunan tuotantoon uuden aeroponisen menetelmän. Jo kaupallisessa käytössämme oleva menetelmä yhdistää huipputekniikan ja perinteisen agriosaamisen. Mukuloiden määrän kasvia kohti se nostaa jopa kymmenkertaiseksi aikaisempaan verrattuna.

Aeroponisen menetelmän ydin on, että perunan juuret kasvavat pimeässä, suljetussa kammiossa ilmassa roikkuen. Turvetta tai muuta kasvualustaa ei käytetä. Juurille sumutetaan tarkoin määritellyin väliajoin ravintoliuosta, jonka koostumus räätälöidään muun muassa lajikkeen ja kasvuvaiheen mukaan. Perunan varsi puolestaan on valossa kammion yläpuolella. Menetelmä vaatii oman laitteistonsa, joka mahdollistaa ravintoliuoksen sumutuksen tarkan säätelyn ja automatisoinnin sekä muun muassa valaistuksen muuntelun.

Käytämme aeroponista menetelmää osassa minimukuloiden tuotantoamme. Perinteisellä tavalla toimittaessa yksi perunakasvi tuottaa 3-4 kuukautta turpeessa kasvettuaan 4–8 minimukulaa. Tämän jälkeen ne korjataan kerralla pois. Aeroponinen tuotanto nostaa minimukuloiden määrän jopa lähes sataan perunakasvia kohti.

Avomaan kasvatuskokeet osoittavat, että aeroponisesti tuotettujen mukuloiden laatu ja elinvoima ovat ainakin samalla tasolla kuin perinteisesti kasvatettujen. Itukuoppien määrä mukulaa kohti on jopa suurempi. Tämän vuoksi aeroponisten mukuloiden lisääntymispotentiaali seuraavassa vaiheessa näyttää olevan perinteisiä mukuloita suurempi.

Uuden menetelmän ansiosta uudet, lupaavat perunalajikkeet saadaan nopeammin Suomen markkinoille kotimaisista siemenkannoista ja riippuvuus ulkomaisista kantasiemenistä vähenee.

SPK:n kehitysprojekti on saanut osarahoituksen Tekesin Symbio-ohjelmasta.