Pohjolan perunat tallessa Tyrnävällä

16.03.2022

Pohjoismaisessa perunakokoelmassa säilytetään vanhoja perunalajikkeita tulevaisuuden tarpeita varten. Perunakokoelman varmuuskopiot ovat nyt hyvässä tallessa SPK:lla.

Pohjoismaiden yhteisen siemenpankin ja geenivarojen osaamiskeskuksen NordGenin perunan ylläpitokokoelma on siirretty Suomen Siemenperunakeskukseen Tyrnävälle. Kokoelma koostuu lähes sadasta perunalajikkeesta Tanskasta, Suomesta, Islannista, Norjasta ja Ruotsista. Suomalaista alkuperää olevia lajikkeita on tällä hetkellä 17.

Varsinaista NordGenin perunakokoelmaa säilytetään Alnarpissa Ruotsissa. Kuten kaikelle muullekin arvokkaalle aineistolle, myös geenivaroille tarvitaan varmuuskopiot säilymisen varmistamiseksi. Esimerkiksi NordGenin siemenpankkien varmuuskopioita säilytetään Tanskassa ja Huippuvuorilla. Tämä on ensimmäinen kerta, kun NordGenin aineistoa säilytetään Suomessa.

Perunat säilytetään elävinä kasveina koeputkissa.

Perunaa ei voi lisätä siementen avulla muuttamatta sen perinnöllisiä ominaisuuksia. Perunalajikkeet säilytetään tämän vuoksi elävinä kasveina, ns. klooneina. Perunakloonit kasvatetaan ja varastoidaan koeputkissa laboratoriossa. Steriileissä olosuhteissa materiaali pysyy puhtaana ja taudittomana.

Vanhat, pohjoisen olosuhteisiin sopeutuneet lajikkeet ovat tärkeä aarreaitta kasvinjalostukselle. Niiden avulla voidaan varmistaa, että meillä on kasvintuhoojia ja ilmastonmuutosta kestävää perunantuotantoa myös tulevaisuudessa. Suomessa perunaa ei nykyisin jalosteta, mutta Tanskassa, Norjassa ja Ruotsissa jalostustyötä tehdään aktiivisesti.

Kokoelman avajaisia vietettiin SPK:lla 14. maaliskuuta. Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän kanssa nauhaa leikkaamassa NordGenin toimitusjohtaja Lise Lykke Steffensen, SPK:n toimitusjohtaja Paula Ilola ja hallituksen puheenjohtaja Kauko Matinlauri sekä Tyrnävän kunnanhallituksen puheenjohtaja Annukka Suotula.

”Täällä pohjoisessa ei ole montaa viljelyvarmaa lajia. Tässäkin mielessä arvostan erityisesti nimenomaan perunakokoelman siirtämistä Tyrnävälle, High Grade -alueelle. Olen täysin vakuuttunut, että Siemenperunakeskuksen osaava henkilökunta pitää hyvää huolta myös näistä pienen pienistä perunan taimista”, totesi ylläpitokokoelman vastaanottotilaisuudessa vieraillut maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.

NordGenin toimitusjohtaja Lise Lykke Steffensen toivoo, että yhteistyötä SPK:n ja muiden suomalaisten toimijoiden kanssa voidaan syventää jatkossa lisääkin. Samaa mieltä on myös SPK:n toimitusjohtaja Paula Ilola.

 

NordGenin siemen- ja perunakokoelmia ei säilytetä vain säilyttämisen ilosta, vaan lisäysmateriaalia on saatavissa Alnarpista niin harrastelijoille, tutkijoille kuin muuhunkin ammattikäyttöön. Mukuloita tuotetaan vuosittain muutamista lajikkeista, ja ne ovat tilattavissa helmikuusta lähtien. Tältä vuodelta kaikki mukulat on loppuunmyyty.

SPK:n varapankki ei toimita perunamateriaalia ulkopuolisille tahoille.

 

Lisätietoa:

NordGen: Pohjoismaisten perunalajikkeiden varmuuskokoelma vihittiin käyttöön – Tyrnävällä säilytetään ruokaturvan kannalta tärkeitä lajikkeita

NordGen Kasvit: In vitro -laboratorio ja perunalajikkeiden säilytys

NordGen: Siemen- ja perunatilaukset

Yläkuvan 'Jaakko' on aikainen ja runsassatoinen varhaisruokaperuna, jota viljeltiin Suomessa yleisesti 1980-luvulle asti. Jaakko oli ensimmäinen Maatalouden tutkimuskeskuksessa jalostettu perunalajike. Lähde: Luke MaatiaisTietoPankki