Pienten siemenpakkauksien tuottajan kevätkuulumisia

10.05.2020

Yhteistyökumppanimme Maa-Aitta Oy pakkaa ja tuottaa siemenperunaa puutarhapakkauksiin.

Tänäkin vuonna Maa-Aitan kevät on ollut kiireinen, jopa kiireisempi kuin viime vuonna.  Siitä huolimatta Aki Nykänen ehti vastata lyhyesti muutamaan kysymykseen.

 

Akin mukaan tänä keväänä valinnut poikkeustila on saanut ihmiset puuhastelemaan kotona ja puutarhassa innokkaammin kuin aiemmin. Kaikenlaista uutta tehdään ja vanhaa uusitaan.  Puutarhaliikkeet olivat alkukeväästä skeptisiä sen suhteen, käykö siemenkauppa tänä vuonna ollenkaan. Olipa pitkäaikainen kauppias meinannut jopa perua tilauksensa. Lopulta olikin päätynyt tekemään lisätilauksen.  

 

Puutarhapalstoille tarkoitettujen siemenperunoiden pakkauskoko on pienentynyt jo pidemmän aikaa. Aiemmin 10 kg oli pienin pakkaus ja sekin tuntui pieneltä.  Kun vertaa tuota pakkauskokoa tämän päivänä kysyntään tuntuu vallan suurelta. Puutarhojen perunapalstat ovat pienentyneet ja kuluttajista on tullut kokeilunhaluisempia. On selvästi nähtävissä innostus kokeilla eri lajikkeita.  Tämä helpottuu suunnattomasti, kun on mahdollista tilata pieniä määriä eri lajikkeita.

Nykäsen mielestä on mukavaa, kun asiakkaat kysyvät neuvoja perunanviljelyyn liittyen. Hienoa on, että kaikki mieltä askarruttavat asiat uskalletaan tuoda esille. Kuten kysymykset parhaasta maanlämpötilasta istutuksen aikaan? Miten kannattaa siemenperunat idättää?  Tai kuinka kannattaa perunamaata muokata ennen istutusta. Asiakkaiden suurimpia yllätyksen aiheita puutarhaperunan viljelyyn liittyen ovat kastelu ja lannoitus. Nämä tärkeät seikat ovat jääneet jostain syystä taka-alalle viljelytoimenpiteitä suunniteltaessa.

 

Suosituimpiin lajikkeisiin puutarhaperunamarkkinoilla kuuluvat kotimainen Jussi, joka pian suosiossaan ohittaa perinteisen Timon.  Uutukainen Jazzy vielä etsii laajempaa viljelijä kuntaa. Kuitenkin Jazzya jo kokeilleet ovat siihen täysin hurahtaneet. Myös perinteiset hyväksi koetut Siikli ja Nicola ovat edelleen kysytyimpien lajikkeiden listalla.

 

Akin tärppivinkki onnistuneeseen puutarhaperunasatoon:

Tärkeää on sopiva kastelu läpi kasvukauden niin, että penkistä maata otettaessa ja sitä nyrkissä kovasti puristaessa pisara pitäisi tulla sormien välistä. Näin minimoidaan rupiriski, mutta samalla pitää muistaa, että liika vesi altistaa kasvuhäiriöille.