Ämpäriperunat kevääksi

17.02.2022

Ämpärikasvatuksella saat tuotettua omia uusia perunoita kevään tai alkukesän tapahtumiin pienissäkin puitteissa. Aloita kasvatus sisällä ja vie perunat ulos sään lämmettyä.

Arvioi, kuinka monta mukulaa tarvitset (mukuloiden keskikoko on n. 40 g). Jaa tuo mukulamäärä neljällä, niin saat tarvittavien siemenmukuloiden määrän. Hanki tarvittava määrä Jussi-siemenperunaa tai muuta varhaista lajiketta.

SPK:n lajikkeita on saatavissa myös pienpakkauksissa puutarhamyymälöistä. 5 kg pussi pienempää siemenkokoa (<40 mm) sisältää 120–150 mukulaa. Isompaa siemenkokoa (40–55 mm) sopii samankokoiseen pussiin n. 75 mukulaa.

Jos siemenmukuloissa ei ole vielä ituja, ota ne valoisaan paikkaan huoneenlämpöön idätystä varten vähintään 10 viikkoa ennen juhla-aikaa. Kaksi kuukautta ennen juhlia on mukuloiden istutuksen aika. Jotta mukulat keskittyisivät mahdollisimman nopeaan sadontuottoon, poista mukuloista osa iduista ja jätä jäljelle vain pari vahvinta itua.

Ota suuria ruukkuja tai tummia, valoa läpäisemättömiä ämpäreitä - mieluummin sellaisia, joiden pohjassa on reikä ylimääräisen veden poistumista varten. Täytä noin puoleenväliin mullalla, turve-hiekkaseoksella, multa-perliittiseoksella tms. Vaihtoehtoja on monia - tavoitteena on, että kasvualusta on sekä vettä läpäisevä että ravinteita pidättävä.

Jos kasvualusta on valmiiksi lannoitettu, erillistä lannoitetta ei välttämättä tarvita lainkaan. Jos taas käytetään lannoittamatonta alustaa, siihen voidaan lisätä ämpäriä kohti esim. 20–30 g Herkkuperunan lannosta tai vastaavaa.  Lannoite sekoitetaan hyvin kasvualustaan. Lisälannoitteena voidaan käyttää myös erilaisia kastelulannoitteita. Huomaa, että liiallinen lannoitus hidastaa mukuloiden muodostumista.

Mukuloita voidaan istuttaa yhteen ämpäriin 2–3 kpl, riippuen ämpärin/ruukun koosta. Mukulat peitetään multaan siten, että idun kärki jää näkyviin mullan pinnalle. Multa kastellaan kevyesti, ei läpimäräksi. Kun versot ovat kasvaneet n. 5 cm pituisiksi, niiden tyvelle voidaan lisätä multaa siten, että vain latva jää näkyviin. Tällainen multaus voidaan tehdä vielä toisen kerran jonkin ajan kuluttua.

Peruna tarvitsee paljon valoa, joten sisätiloissa niiden kasvatus on vaikeaa. Eteläikkunallakin ne voivat kasvaa vain väliaikaisesti, ellei niille anneta lisävaloa. Ainakin päivisin ne pitäisi siirtää ulos valoisampiin oloihin. Varo kuitenkin lehtien palamista - sisällä kasvaneet lehdet eivät kestä heti suoraa auringonpaistetta. Pakkasta on tietysti vältettävä, joten kylmien öiden ajaksi ne on nostettava sisälle tai peitettävä.

Kastele tarpeen mukaan - kuivalla, aurinkoisella säällä päivittäin. Kokeile kasvualustan kosteutta kaivamalla sormin mahdollisimman syvältä. Myös ämpärien painosta saat osviittaa kasvualustan kosteudesta. Älä päästä kasvualustaa kuivumaan kokonaan. Mikäli kasvatus on sujunut normaalisti, 60 päivää istutuksen jälkeen voit korjata ämpäreistä maukkaat uudet perunat. Jos pystyt poimimaan suurimmat mukulat juuria vahingoittamatta, voit jättää kasvit vielä kasvamaan ja tuottamaan lisää mukuloita.

 

Ohje tulostuskelpoisena pdf-tiedostona

Jussin ohella voit kokeilla myös vaikkapa Jazzy-perunaa. Se ei ole niin aikainen kuin Jussi, joten sille pitää varata enemmän kasvuaikaa. Jazzyn ominaispiirre on, että se tuottaa hämmästyttävän paljon mukuloita. Siitä ei kannatakaan poistaa ituja ennen istutusta, vaan antaa kaikkien varsien kasvaa. Mukulakoko ei ämpärikasvatuksessa todennäköisesti nouse kovin suureksi, vaan saaliiksi saadaan ämpärin täydeltä pieniä, herkullisia ”naposteluperunoita”.