Blue Congo -reseptejä

Tässä esimerkkejä ruoka-annoksista, joita Oulun Aikuiskoulutuskeskus Oy:n opetusravintola Hilikun opiskelijat ja henkilökunta ovat ideoineet:

 

Perunasalaatti:

 

Salaatinkastike
4         dl      ruokaöljyä
0,5      dl      valkoviinietikkaa
0,25    dl      sitruunamehua
2         tl       rouhittua mustapippuria
2         tl       suolaa
2         tl       hienoa sokeria

Mausta valkoviinietikka sitruunamehulla, mustapippurilla, suolalla ja sokerilla. Vatkaa ruokaöljy valkoviinietikan joukkoon

1         kg      Blue Congo –perunalajiketta
300     g        sipulia

Kypsennä perunoita n.25 minuuttia. Perunoiden väri säilyy paremmin, jos keität ne kuorineen tai kypsennät ne höyryssä. Kuori ja viipaloi kypsät perunat. Viipaloi myös sipuli ohuiksi renkaiksi. Asettele perunaviipaleet ja sipulirenkaat vuorotellen kulhoon. Kaada salaatinkastike lopuksi joukkoon ja anna perunasalaatin maustua viileässä vähintään vuorokauden. Perunasalaatin maku paranee, mitä kauemmin se saa marinoitua.

 

Porkkana-peruna-lanttu -terriini:

Kasviksista valmistetaan erilliset soseet, jotka yhdistetään lopuksi kerroksittain tuorekelmulla vuorattuun vuokaan. Vuoan tilavuus oheisella ohjeella tulisi olla 1,5 litraa. Soseet tulisi yhdistää vuokaan kerroksittain kuumina. Porkkana- ja lanttusoseen koostumusta voidaan parantaa perunajauhoilla, jotta lopputulos olisi kiinteämpi.

PORKKANASOSE

500      g                       porkkanoita
1          tl                       suolaa
2          rkl                     kasvisliemijauhetta
Kuori ja paloittele porkkanat ja keitä ne kasvisliemijauheella maustetussa vedessä. Soseuta porkkanat sauvasekoittimella ja mausta sose suolalla.

PERUNASOSE

500      g                       Blue Congo –perunalajiketta
2          tl                       suolaa
0,5       tl                       valkopippuria jauheena
0,5       tl                       muskottipähkinää jauheena
25        g                       voisulaa
Keitä perunat, kuori ja soseuta kuumina siivilän läpi. Perunoiden väri pysyy voimakkaampana, kun kypsennät ne kuorineen mikrossa tai höyryssä. Peruna liisteröityy herkästi sauvasekoittimella soseutettaessa. Erikoismyymälöistä voi myös hankkia perunalumen valmistukseen tarkoitetun perunapuristimen. Mausta sose suolalla, valkopippurilla, muskottipähkinällä ja voisulalla.

LANTTUSOSE

500     g                       lanttua
1,5      tl                       suolaa
2          rkl                    siirappia
2          rkl                    kasvisliemijauhetta
Kuori ja paloittele lantut. Keitä ne kasvisliemijauheella maustetussa vedessä. Soseuta lantut sauvasekoittimella ja mausta seos suolalla ja siirapilla.

Suojaa terriinin pinta tuorekelmulla ja anna jäähtyä viileässä n. 4 – 5 tuntia. Kumoa jäähtynyt terriini vuoasta ja leikkaa viipaleiksi. Terriinin voi tarjota kylmänä, mutta se kestää myös hyvin kuumentamisen mikroaaltouunissa tai tavallisessa uunissa korkeintaan 150 asteessa.

 

Duchesseperuna eli hieno perunasose:

 

1          kg                       Blue Congo –perunalajiketta
2          kpl                      kananmunankeltuaisia
75        g                         voisulaa
2          tl                         suolaa
0,5       tl                         valkopippuria
0,5       tl                         muskottipähkinää

Perunat keitetään kypsiksi ( n. 25 minuuttia ), kuoritaan ja soseutetaan kuumina siivilän läpi. Perunoiden väri pysyy voimakkaampana, kun kypsennät ne kuorineen mikrossa tai höyryssä. Peruna liisteröityy herkästi soseutettaessa sauvasekoittimella. Erikoismyymälöistä voi myös hankkia perunalumen valmistukseen tarkoitetun perunapuristimen. Lisää joukkoon kevyesti vatkatut keltuaiset ja voisula. Mausta seos suolalla, valkopippurilla ja muskottipähkinällä. Duchessesosetta pursotetaan uuninkestävälle lautaselle tai vadille, ja se kuumennetaan uunissa.


Perunarulla:

500         g                       Rosamunda -perunalajiketta
500         g                       Blue Congo -perunalajiketta
50            g                      voisulaa
1              tl                      suolaa

Perunat keitetään erikseen kypsiksi, soseutetaan kuumina mielellään siivilän läpi, koska peruna liisteröityy helposti soseutettaessa sauvasekoittimella. Perunoiden väri pysyy voimakkaampana, kun kypsennät ne kuorineen mikrossa tai höyryssä. Maustetaan voisulalla ja suolalla. Rosamunda-perunasose tasoitetaan käsin leivinpaperin päälle tasaiseksi levyksi. Tämän jälkeen Blue Congo -perunasose tasoitetaan tasaiseksi levyksi edellisen levyn päälle. Leivinpaperin avulla perunasoselevy kääritään tiukaksi rullaksi. Suojaa rulla tuorekelmulla ja laita se viileään muutamaksi tunniksi.

Blue Congo saattaa värjätä Rosamundan pidempiaikaisessa  säilytyksessä. Valmis tuote kestää hyvin kuumennuksen mikroaaltouunissa ja tavallisessa uunissa korkeintaan 150 asteessa.