Blue Congo


Värikoodi:

Alkuperä: Blue Congo on vanha lajike, jonka alkuperästä ei ole varmuutta, todennäköisesti Etelä-Amerikasta. Ilmeisesti tämä lajike tunnetaan maailmalla useammallakin nimellä, esim. Purple Congo.

Lajikkeen edustaja Suomessa: Siemenperunakeskus vastaa lajikkeen ylläpidosta ja perussiemenen tuotannosta. Lajike on kahden vuoden virallisisten kokeiden jälkeen hyväksytty lajikelistalle helmikuussa 2004. Lajikkeesta on ollut saatavilla sertifioitua siementä keväästä 2002 lähtien.

Lajikkeen käyttötiedot: Blue Congo on erikoislajike. Erityisen poikkeavaa mukuloissa on mallon väri; se on raakana violetti, mutta keitettynä sen väri muuttuu  kohti sinistä. Mikrossa tai uunissa kypsennettäessä väri pysyy voimakkaampana. Mukulan väri johtuu antosyaaniväriaineista - samoista, jotka antavat mustikalle sen värin. Mukuloiden kuori on tumman sinivioletti. Mukulat ovat lievästi syväsilmäisiä, pyöreän- tai pitkänsoikeita. Malto melko jauhoinen.

Lajikkeen viljelyohjeet: Lajike on melko myöhäinen, eikä satotaso yllä aivan parhaimpien lajikkeiden tasolle. Lajike on arka perunaruvelle, perunasyövälle ja ankeroisille.

Alkuperä: Blue Congo on vanha lajike, jonka alkuperästä ei ole täyttä varmuutta. Todennäköisesti se on peräisin Etelä-Amerikasta - joidenkin tietojen mukaan Boliviasta. Kuten monet vanhat lajikkeet, tämäkin lajike tunnetaan maailmalla useammallakin nimellä; esim. ilmeisesti Purple Congo -nimellä tarkoitetaan samaa lajiketta. Lajiketta on viljelty Brittein saarilla jo 1900-luvun alkupuolella. Sieltä lajike on kulkeutunut mm. Ruotsiin ja sitä kautta myös Suomeen. Lajikkeen tultua Suomeen alunperin Ruotsista, siitä on käytetty ruotsinkielistä nimeä 'Blå Kongo'. Tarkkaa tietoa siitäkään, milloin lajike tuli Suomeen, ei ole. Kuuleman mukaan se on kuitenkin tunnettu jo 1930-luvulla. Hyötykasviyhdistys toi lajikkeen siementä uudelleen Ruotsista 1980-luvulla.

Lajikkeen puhdistus: Siemenperunakeskukseen lajike saatiin Hyötykasviyhdistyksen kokoelmista 1992. SPK puhdisti lajikkeen kaikista taudeista samaan tapaan, kuin muutkin tuotantolajikkeet. Puhdistusmenetelmänä käytettiin lämpökäsittelyä ja kasvupisteviljelyä. Näin saadut koeputkikasvit testattiin monipuolisesti lukuisia perunan kasvitauteja vastaan, millä varmistettiin, että emotaimet todella olivat täysin tervettä. Sen jälkeen lajiketta on ylläpidetty koeputkiviljelmissä ja lisätty mikrolisäysmenetelmällä ja mukulalisäyksin kasvihuoneissa ja avomaalla.

Lajikkeen siementuotanto: Blue Congo -lajikkeella ei aiemmin ollut mitään virallista statusta, koska sitä ei ollut virallisella lajikelistalla missään EU:n alueella. Kun lajikkeen kysyntä varsinkin ulkomailla tuntui nousevan, Siemenperunakeskus päätti ilmoittaa lajikkeen Suomen virallisiin lajikekokeisiin. Kahden vuoden virallisisten kokeiden jälkeen lajike hyväksyttiin lajikelistalle helmikuussa 2004. Lajikkeesta on ollut saatavilla sertifioitua siementä keväästä 2002 lähtien.

Lajikkeen viljelyominaisuudet: Lajike on melko myöhäinen, eikä sadon määrä ole sen varsinainen vahvuus. Tosin virallisten kokeiden ensimmäisenä vuonna lajike menestyi 4. vyöhykkeellä yllättävänkin hyvin satotason oltua näissä kokeissa jopa yli 40 tn / ha. Lajike on arka perunaruvelle, mikä on otettava huomioon viljelypaikkaa valittaessa ja kasvukauden toimia suunniteltaessa - sadetusmahdollisuus olisi suotavaa.

Lajikkeen käyttöominaisuudet: Blue Congo on erikoislajike, jolla saadaan hyvinkin tavallisiin perusruokiin uutta, iloista väriä. Mallon väri on raakana violetti, mutta keitettynä sen väri muuttuu kohti sinistä. Mikrossa, höyryssä tai uunissa kypsennettäessä väri pysyy voimakkaampana. Muusia tehtäessä ei kannata käyttää maitoa, sillä se heikentää sinisen muusin väriä. Mukulan väri johtuu antosyaaniväriaineista - samoista, jotka antavat esim. mustikalle sen värin. Mukuloiden kuori on tumman sinivioletti. Mukulat ovat lievästi syväsilmäisiä, pyöreän- tai pitkänsoikeita. Malto on melko jauhoinen. Oulun Aikuiskoulutuskeskus Oy:n opetusravintola 'Hilkku' kehitteli ruoanvalmistusohjeita tämän erikoislajikkeen hyödyntämiseksi. Katso tältä sivulta, millaisia annoksia siitä on saatu aikaan! Lajikkeen glykoalkaloidipitoisuudet ovat tutkimusten mukaan olleet alhaisempia, kuin suomalaisessa perunassa keskimäärin.

Antosyaanivärien positiivisia terveysvaikutuksia tutkitaan nykyään useissa tutkimuslaitoksissa. Mm. Turun yliopistossa tehdyssä
tutkimuksessa on saatu viitteitä siitä, että violettimaltoinen peruna on terveydelle edullisempi kuin keltainen peruna. Aika näyttää onko antosyaaneista apua sydän- ja verisuonitautien ennaltaehkäisijänä.Liitetiedostot
Myymäläesite (pdf)
Blue Congo -esittely (pdf, päivitetty 28.12.2018)