Yli 40 vuoden kokemuksella

SPK:lla on alaltaan jo yli neljänkymmenen vuoden kokemus, sillä yrityksemme perustettiin vuonna 1976. Alusta lähtien tarkoituksenamme on ollut varmistaa korkeatasoinen siemenperuna suomalaisille perunantuottajille. Jatkossakin päämäärämme on olla johtava kotimainen yritys koko siemenperunan lisäysketjussa.

Yhtiömuodoltaan SPK oli ensimmäiset parikymmentä vuotta valtion laitos ja toimi Maatalouden tutkimuskeskuksen yhteydessä. Vuoden 1996 alussa SPK:sta tuli liiketoimintaa harjoittava itsenäinen valtion laitos. Nykyiseen muotoonsa osakeyhtiöksi SPK muuttui vuonna 2002.

Yhtiömme kaikki omistajat ovat kotimaisia. Suurin osakkaamme on sopimusviljelijöiden perustama yhtiö H.G. Vilper Oy 51 prosentin osuudellaan. Valtio osuus on 22, suomalaisen perunateollisuuden 17 ja MTK:n 10 prosenttia.

Liikevaihtomme vuonna 2011 oli noin 4,2 miljoonaa euroa ja nettotuloksemme noin 0,3 miljoonaa euroa. Työllistämme suoraan reilut kymmenen ihmistä. Sopimusviljelijöitä meillä on kaikkiaan 25–30.

Tuotanto High Grade -alueella

Yhtiömme toimitilat ovat korkeatasoisesta kasvintuotannostaan tunnetussa Tyrnävän kunnassa. Tärkein tuotantoalueemme kattaa Tyrnävän ja Limingan kunnat. Se sijaitsee Euroopan unionin tunnustamalla korkealaatuisen siemenperunatuotannon High Grade -laatuvyöhykkeellä. Lisäksi meillä on tuotantoa tarkkaan valituilla sopimustiloilla ympäri Suomen.

Keskeisimmän tuotantoalueemme erityispiirre on sen poikkeuksellinen soveltuvuus korkealuokkaisen siemenperunan tuotantoon. Kivettömät hietamaat ovat puhtaita kaikista perunan vaarallisista kasvintuhoojista. Muidenkin perunan tautien esiintyminen on alueella hyvin vähäistä. Meren läheisyys ja nopeasti lämpenevät maalajit pidentävät kasvukautta ja suojaavat halloilta. Kasvukausi on täällä lähes yhtä pitkä kuin Tampereen seudulla.

Katso yritysesitteemme (v. 2016) netistä!