Kylmäsavulohisosekeitto

Mikä sopisikaan paremmin talvipakkasten ruokapöytään kuin kuuma ja maukas sosekeitto. Tämä keitto sopii niin alkuruuaksi kuin pääruuaksikin. Sosekeiton pohjana on jauhoinen peruna. Kuvan keittoon käytettiin syysperunaksi kasvatettua Jussia. Myös muut jauhoiset lajikkeet, kuten esim. Lady Britta, Rosamunda ja Rock sopivat hyvin. Myös Melody on useimmiten riittävän jauhoista.

Tarvitset n. 6 hengen aterialle seuraavat ainekset:
n. 1 kg jauhoisia perunoita
1 purjo
n. 50 g  voita (kuullottamiseen)
n. 1 l kalalientä (vesi + 2 kuutiota)
n. 200 g kylmäsavulohta
2 dl vispikermaa
rouhittua mustapippuria
tilliä
(suolaa jos tarvitsee)

Kuullota kuutioidut perunat ja viipaloitu purjo kattilassa.
Lisää vettä sen verran että perunat ja purjot peittyvät.
Lisää kalaliemikuutiot.
Kypsennä ja soseuta.
Lisää suikaloitu kylmäsavulohi ja kerma.
Sekoita ja kuumenna.
Lisää tilli ja mausta mustapippurilla.