Uusi varhaisperuna Jussi nyt kuluttajien ulottuville

26.06.17

Jussi-varhaisperuna on Suomen perunamarkkinoiden uusi tulokas. Nyt alkukesästä sitä on ensimmäistä kertaa laajemmin kuluttajien saatavilla. Suomen siemenperunakeskus Oy:n (SPK:n) myyntipäällikkö Tommi Tuomela arvioi, että Jussia nousee viljelijöiden pelloista kaikkiaan noin 2 000 tonnia. Valtaosa tästä päätyy kauppojen hyllyille.

Tyrnävällä sijaitseva Suomen siemenperunakeskus aloitti Jussin siementuotannon vuonna 2015. Aluksi määrät olivat varsin pieniä, sillä perunan ominaisuuksia vielä tutkittiin, mutta tänä keväänä yritys toimitti viljelijöille Jussi-siementä jo noin 300 tonnia. Tommi Tuomelan mukaan ensi keväänä määrä nousee noin kaksinkertaiseksi. Suurin osa tästä on myyty viljelijöille jo nyt.

Tänä vuonna Jussia kasvaa arviolta noin 200 hehtaarilla, mikä on runsas viidennes Suomen katteen alla kasvavasta varhaisperunan koko tuotannosta. Ensi vuodeksi povataan 400 hehtaaria.

Jussi kisailee markkinoille ruotsalaisten ja muiden suomalaisten varhaisperunoiden kanssa. Se on osoittautunut erinomaiseksi niin maultaan kuin viljelyominaisuuksiltaan. Jussin kysyntä viljelijöiden keskuudessa on ylittänyt moninkertaisesti SPK:n tuottaman määrän.

”Olemme pyrkineet tasapuolisesti myymään Jussin siemenperunaa viljelijöille eri puolille Suomea. Suurin osa Jussia on kuitenkin mennyt Varsinais-Suomeen, koska siellä on suomalaisen varhaisperunan tuotannon painopiste. Mutta toki Jussia viljellään myös muun muassa Oulun seudulla”, kertoo Tuomela.

Jussi-perunalajikkeen jalostamisesta vastasi valtion omistama Boreal Kasvinjalostus Oy. SPK huolehtii sen siemenen tuotannosta ja markkinoinnista. Uutuus on ennen kaikkea varhaisperuna, mutta se sopii hyvin myös syys- ja talviperunaksi. Sellaisena sitä muutamilla tiloilla parhaillaan viljelläänkin.

Boreal oli pitkään ainoa suomalainen perunalajikkeita jalostanut yritys, mutta se on jo luopunut tästä toiminnasta. Jussi jääneekin viimeiseksi uudeksi suomalaiseksi perunalajikkeeksi. Valtaosa Suomessa myytävästä perunasta on jo pitkään ollut kansainvälisten yritysten jalostamia.
Kevään ja alkukesän olosuhteet ovat olleet perunanviljelylle hankalat. Jussi on Tommi Tuomelan mukaan kuitenkin pärjännyt pelloissa hyvin.
”Kävin itse Varsinais-Suomessa katsomassa tilannetta kahden viljelijän luona. Jussi vaikutti menestyneen mainiosti. Perunat olivat kauniita ja hyvälaatuisia”, hän toteaa.
Jussi on myös mukana Suomi 100 -juhlavuoteen liittyvässä Syödään yhdessä -hankkeessa.


Lisätiedot:

Suomen siemenperunakeskus Oy
Myyntipäällikkö Tommi Tuomela
puh. 040 578 8057