Päivän ruokavihje - itsenäisyyspäivän perunapursot

23.11.17

Itsenäisyyspäivän juhlaan kuuluvat tietysti myös perunat. Teemaan sopii se, että käytetään sinistä ja valkoista perunaa. Puhtaan sinistä tai valkoista väriä on vaikea saada perunasta, mutta melko lähelle sinistä väriä päästään ‘Blue Congo’ -lajikkeella. Tämän reseptin kuvissa valkoisena perunana käytettiin ‘Jussi’-lajiketta, mutta se on kuitenkin selvästi kellertävä. Tuo otsikossa mainittu purso-sana lienee käyttökelpoinen suomennos yleisemmin tunnetulle termille ‘duchesse’.

Tarvitset:

o    500 g sinisiä perunoita (‘Blue Congo’ tms.)

o    500 g valkoisia perunoita (esim. ‘Rosamunda’)

o    50+50 g voita

o    70+70 g parmesaaniraastetta

o    2 munaa

o    Suolaa ja pippuria

o    200 g edam-juustoa

o    2 paketti pekonia

Välineet: perunapuristin tai muu soseutin, pursotin

Kypsennä perunat kuorineen. Valkoiset perunat voit kypsentää keittämällä, mutta siniset mieluimmin mikrouunissa tai höyryttämällä, jotta väri säilyisi hyvin. Mikrouunikypsennys onnistuu vaikkapa pakastusrasiassa. Kypsentämisaika riippuu mikron tehosta ja perunoiden määrästä rasiassa.

Kuori perunat ja soseuta ne erikseen tasaisiksi. Tähän hyvä apuväline on perunapuristin, jolla saa tasaista perunalunta. Sekoita kumpaankin soseeseen yksi muna, 50 g pehmeää voita, 50 g parmesaaniraastetta, ja mausta suolalla ja pippurilla.

 

Pursota valkoisesta soseesta leivinpaperille halkaisijaltaan noin 5 cm kokoisia kiekkoja. Pursota sen jälkeen kiekkojen reunoille sinisestä soseesta reunat (noin kaksi pursotuskerrosta), siten, että kiekkojen keskelle jää kolo. Osaan pursoista voit halutessasi käyttää vain yhdenväristä sosetta.

Täytä kolot edam- ja pekonikuutioilla. Ripottele loput parmesaaniraasteesta pursokiekkojen päälle. Paista 190 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes pinnat ovat saaneet ruskeaa väriä. Tarjoa lämpiminä.

Täytteiden valinnassa voit käyttää luovuuttasi kokeilemalla vaikkapa sinihomejuustoa, savuporoa tms...